Terug naar mijn antwoorden

Syfilis en kinderwens

Vraag advies voor je zwanger kunt worden
Heb jij of heeft je partner of zaaddonor syfilis (lues) of syfilis gehad en heb je een kinderwens? Of denk je dat jij en/of je partner (of zaaddonor) misschien syfilis zou kunnen hebben? Bijvoorbeeld door eerdere wisselde onbeschermde seksuele contacten? Maak dan vóórdat je stopt met anticonceptie en zwanger kunt worden een afspraak met je huisarts of verloskundige.
 

Of en de mate waarin syfilis gevolgen heeft voor je zwangerschap, verschilt van persoon tot persoon. Daarom is persoonlijk advies belangrijk.
 

Syfilis en zwanger worden
Bespreek voordat je zwanger kunt worden je kinderwens met je huisarts of verloskundige. Je kunt dan laten testen of jij en/of je partner syfilis hebben. Syfilis wordt ook wel lues genoemd en is goed te behandelen met een antibioticakuur. Als syfilis NIET wordt behandeld word je de baby vrijwel zeker tijdens de zwangerschap en bevalling besmet.
Syfilis is een infectie met een bacterie en een soa. Het begint met een infectie van de penis, de vagina, de anus of (minder vaak) de mond. De infectie kan ook in andere organen zitten. Syfilis kan worden aangetoond met bloedonderzoek.
 

Je zwangerschap en je baby
Een syfilis infectie verloopt als je zwanger bent niet ernstiger dan als je niet zwanger bent. Als syfilis niet wordt behandeld is de kans 100% dat je baby tijdens de zwangerschap wordt besmet. Daardoor kunnen ernstige problemen ontstaan. Je kunt een miskraam krijgen, de baby kan aangeboren afwijkingen hebben of de baby kan te vroeg worden geboren. Er is ook een grotere kans dat de baby tijdens de zwangerschap of rond bevalling overlijdt.
 

Belangrijke punten voor het gesprek met je arts

  • Heb jij of heeft je partner syfilis (gehad) of denk je dat jij en/of je partner misschien syfilis zou kunnen hebben? Bijvoorbeeld door wisselde onbeschermde seksuele contacten? Bespreek dit dan met je huisarts of verloskundige voordat je stopt met anticonceptie en zwanger kunt worden.
  • Syfilis is goed te behandelen met een antibioticakuur. Als syfilis niet wordt behandeld is het bijna zeker dat de baby tijdens de zwangerschap wordt besmet.
  • Een syfilis infectie die niet is behandeld kan ernstige problemen geven voor je kind in de zwangerschap en rond de geboorte.

Het is belangrijk dat alle betrokken hulpverleners gezamenlijk een geboortezorgplan in je dossier opnemen. Alle afspraken over de begeleiding bij het zwanger worden, zwangerschap, bevalling en kraamperiode komen hierin bij elkaar te staan. Wij raden je aan om hier ook zelf naar te vragen.
 

Meer informatie

Bronnen

 

Dit informatieblad is tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts.

 

Terug naar mijn antwoorden