Terug naar mijn antwoorden

Schisis (hazenlip) in de familie en kinderwens

Vraag advies vóórdat je zwanger wordt

Heb jij of heeft de aanstaande vader (of zaaddonor) een schisis (hazenlip)? Of komt een schisis in jullie families voor? Of hebben jullie al een kind met een schisis? Dit kan invloed hebben op jullie ongeboren kind. Maak dan vóórdat je stopt met anticonceptie zoals de pil, condoom of spiraaltje een afspraak met je huisarts of specialist.

 

Of en welke gevolgen een schisis heeft voor de zwangerschap verschilt van persoon tot persoon. Daarom is persoonlijk advies belangrijk.

 

Schisis en zwangerschap

Schisis is een aangeboren opening of spleet in de lip, de kaak en/of in het gehemelte. Dit noemen we ook wel een ‘hazenlip’. De schisis kan alleen in de bovenlip zitten, of alleen in het gehemelte. Maar de spleet kan ook doorlopen van bovenlip tot in de bovenkaak, het gehemelte of in de neus. De opening kan links, rechts of aan beide kanten zitten. Hoe groot de opening is, verschilt per persoon.

 

Een schisis ontstaat in het begin van de zwangerschap. Dan groeien verschillende delen van het gezicht van een baby naar elkaar toe. Bij een baby met een schisis gaat dit niet goed.

Soms is een schisis onderdeel van een syndroom.
Je baby kan borstvoeding of flesvoeding krijgen. Maar door de opening in de lip, kaak en/of in het gehemelte kan je baby problemen hebben met zuigen en slikken. Soms is een speciale speen nodig.

Soms kan een kind met een schisis minder goed praten, problemen hebben met horen en de ontwikkeling van de kaak en/of het gebit.

 

Bij de 13-weken of 20-weken echo kan er een aanwijzing zijn dat je baby een schisis heeft. Je krijgt dan vervolg onderzoek aangeboden. Als je hiervoor kiest, word je doorgestuurd naar een Centrum voor Prenatale diagnostiek in een academisch ziekenhuis. Je krijgt dan een gesprek met een of meer artsen, bijvoorbeeld een gynaecoloog, kinderarts of klinisch geneticus (erfelijkheidsarts). Mogelijk krijg je extra echo’s en een vruchtwaterpunctie zodat duidelijk wordt om wat voor soort schisis het gaat.

Ze onderzoeken ook of je baby een syndroom heeft. Het kan namelijk zijn dat de schisis onderdeel is van een syndroom.
Na het vervolgonderzoek weet je meestal zeker of je kind een schisis heeft. Je kunt dan nadenken over het vervolg. Je kunt zwanger blijven en je voorbereiden op een kind met schisis. Je kunt er ook voor kiezen om de zwangerschap te laten beëindigen.

 

Ook krijg je een gesprek met het schisis team over de mogelijke behandeling van een schisis. Meestal kan een schisis goed behandeld worden. Er zijn vaak wel meerdere operaties nodig. Welke behandeling nodig is, verschilt per baby. De artsen zullen je kind regelmatig controleren. Ze letten erop hoe je kind eet, drinkt, groeit, hoort en praat. De behandeling van een schisis duurt ongeveer tot 18 jaar.

 

Kans dat de baby een schisis krijgt

Hoe groot de kans is dat je baby schisis krijgt, hangt af van de oorzaak van de schisis.

70% van de mensen met een schisis heeft alleen een schisis, zonder andere kenmerken. Dan is de schisis multifactorieel erfelijk. Dit betekent dat er meerdere soorten oorzaken zijn naast erfelijkheid. Als bij meerdere familieleden een schisis voorkomt, neemt de kans toe dat het kind het later ook krijgt. De kans op nog een kind met een schisis is 3 tot 4%.
Bij een schisis die ook voorkomt bij familieleden is de kans op nog een kind met een schisis hoger.
 

Bij een lip- of kaakspleet is de schisis in 30% van de gevallen onderdeel van een syndroom. Bij een gehemeltespleet is dit bijna 50%. Bij een syndroom heb je naast de schisis meerdere klachten of problemen. De manier van overerven is afhankelijk van het syndroom.

 

Als een schisis bij meerdere familieleden voorkomt of als je eerder een kind met een schisis gehad hebt, verwijst de (huis)arts je naar een klinisch geneticus (erfelijkheidsarts). Deze arts bespreekt met jou wat de kans is op een baby met een schisis en wat je kunt doen.

Vrouwen met een verhoogd risico op een baby met een schisis kunnen rond de 20e week van de zwangerschap een uitgebreide echo, een GUO (geavanceerd ultrageluid onderzoek), laten doen. Met een GUO wordt gekeken naar lichamelijke afwijkingen van je baby. Het onderzoek is niet schadelijk voor je baby. Deze echo wordt betaald door je basisverzekering. Je betaalt niets voor deze echo, ook geen bedrag van je eigen risico.

 

Als je iedere dag (400 microgram) foliumzuur slikt minimaal vier weken voordat je stopt met anticonceptie tot je tien weken zwanger bent, kun je de kans op een kind met een schisis en ook op een neurale buisdefect (zoals een open rug) verkleinen. Je kunt foliumzuur zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Het maakt niet uit welk merk je koopt.

 

Meer informatie

 

@ZwangerWijzer 2023
Dit informatieblad is tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts en gebaseerd op richtlijnen en medisch-wetenschappelijke literatuur. De bronnen vind je in de Bronnenlijst ZwangerWijzer.

 

Terug naar mijn antwoorden