
Roken en kinderwens
Vraag hulp of advies voordat je zwanger wordt
Wil je zwanger worden of ben je zwanger? Stop dan met roken en/of vapen. Dit geldt ook voor je partner (en/of zaaddonor). Stoppen is veel beter voor de gezondheid van je toekomstige kind en voor jouw eigen gezondheid. Een vape is geen alternatief voor een sigaret. Meeroken is ook schadelijk.
Stoppen gaat makkelijker als je het samen doet en met hulp. Vraag hulp aan je verloskundige of (huis)arts. Ook kan jij en/of je partner gratis bellen met een coach van rookvrijeouders.nl. Stoppen met roken kan tijd kosten, dus begin op tijd.
Zwanger worden
Vrouwen die roken hebben minder kans om zwanger te worden. Roken beschadigt de eicellen. Zo hebben vrouwen die roken twee keer zoveel Ivf-behandelingen nodig vergeleken met vrouwen die niet roken. Mannen die roken hebben minder zaadcellen, en de zaadcellen kunnen ook minder goed zwemmen.
Roken vóór de zwangerschap heeft ook risico’s voor de zwangerschap en het kind. Je hebt bijvoorbeeld een hoger risico op een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ook heeft je kind meer kans op aangeboren afwijkingen, zoals een klompvoet, hazenlip of afwijking aan het hart.
Stop daarom zo snel mogelijk met roken. Voordat je stopt met de pil, spiraaltje of condooms, dus voordat je zwanger kunt worden.
Je zwangerschap en je baby
Als je rookt tijdens de zwangerschap gaat er minder zuurstof en voeding naar de baby. De baby groeit daardoor minder goed. Als je stopt met roken groeit de baby beter.
Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op:
· problemen met de moederkoek (placenta)
· een baby met afwijkingen
· een te vroeg geboren of te lichte baby (voor de duur van de zwangerschap)
· een doodgeboren baby
· wiegendood
· longproblemen en oorontstekingen als je kind ouder is
· overgewicht als je kind ouder is
· problemen met emoties of gedrag van je kind
· verslaving als je kind ouder is
Deze problemen kunnen al in het eerste begin van de zwangerschap ontstaan. Daarom is het belangrijk om al vóór de zwangerschap te stoppen met roken.
Stress en roken
Heb je veel stress in je leven? Misschien rook je om met die stress om te gaan. Hoewel het lijkt alsof roken helpt tegen stress, is dat niet zo. Je lichaam is namelijk gewend geraakt aan de nicotine uit de sigaret. Als je even niet rookt, daalt de nicotine in je bloed en dat voelt naar. Dat voelt net als stress: je wordt opgejaagd en onrustig. Door te roken verdwijnt dat gevoel weer voor even.
Roken zorgt dus eigenlijk juist voor meer stress.
Als je stopt met roken, voel je je vaak lekkerder dan toen je nog rookte. Aan het begin kun je last hebben; je lichaam moet wennen. Gelukkig gaat dat gevoel weer over. En je baby krijgt meteen meer zuurstof! De coach van Rookvrije Ouders kan jou ook helpen om met stress om te gaan.
Meeroken
Als iemand in je omgeving rookt, adem jij die rook in. Dit heet meeroken en is ongezond voor jou en je baby. Vrouwen van wie de partner rookt, hebben een groter risico op een kind met een aangeboren afwijking zoals een klompvoet, hazenlip of afwijking aan het hart. Ook is de kans dat je kind voor de geboorte overlijdt groter als je partner rookt. Zorg daarom voor een rookvrije omgeving.
Als je samen stopt met roken, rook je niet mee én maak je het jezelf makkelijker om het stoppen vol te houden.
Na je zwangerschap
Ook na de zwangerschap kun je beter rookvrij blijven. Kinderen die opgroeien in rook hebben meer kans om te overlijden aan wiegendood. Ook hebben ze vaker astma of andere longziekten. Zelfs als je alleen buiten rookt, kan je kind schadelijke stoffen binnenkrijgen. Dit noemen we derdehands rook. Nadat je hebt gerookt, blijven stoffen van de sigaret achter in haren, kleding en huid. Dit gebeurt ook als je na het buiten roken weer naar binnen gaat. De stoffen trekken in gordijnen, meubels en speelgoed. Je kind kan deze stoffen inademen, inslikken of binnenkrijgen als je het knuffelt.
Belangrijke punten voor het gesprek met je arts of verloskundige
Vraag ook hulp aan je verloskundige of (huis)arts. Geef aan dat je wilt stoppen met roken of dat je bent gestart met een coach. Vraag ook of ze dit willen opnemen in jouw dossier. Het is belangrijk dat alle betrokken zorgverleners samen een geboortezorgplan in je dossier opnemen. Alle afspraken over de begeleiding bij het zwanger worden, zwangerschap, bevalling en kraamperiode (en (borstvoeding) komen hierin bij elkaar te staan.
Meer informatie
- Video: Risico’s van roken voordat je zwanger wordt (Trimbos-instituut)
- Video: Wat is derdehands rook en waarom is dat ongezond voor je kind? (Rookvrije Ouders)
- Hulp bij stoppen met roken (Rookvrije Ouders)
- Ik ben zwanger en wil stoppen met roken (Thuisarts)
Boek “Gezond zwanger worden. Handboek preconceptiezorg.”. Eric A.P. Steegers, Annemarie Mulders, Yves Jacquemyn en Anjo Geluk (2023). Uitgeverij Garant. Zie o.a. hoofdstuk 10.
@ ZwangerWijzer 2024
Dit informatieblad is tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts en gebaseerd op richtlijnen en medisch-wetenschappelijke literatuur. De bronnen vind je in de Bronnenlijst ZwangerWijzer.