Terug naar mijn antwoorden

Huiselijk geweld en kinderwens

Vraag advies vóórdat je zwanger wordt
Heb je wel eens te maken gehad met psychische mishandeling of huiselijk geweld, zoals geslagen worden, geduwd, misbruikt, gestompt of vernederd door je partner? Of door iemand anders in je gezin of familie? Praat er over met iemand die je vertrouwt. Of met je huisarts of verloskundige. Zij denken met je mee. Er gebeurt daarna niets wat jij niet wilt. Jij en je zorgverlener besluiten samen of er iets moet gebeuren, en wat de volgende stap wordt.

Misschien verwacht je dat huiselijk geweld ophoudt tijdens een zwangerschap. Dat is niet zo. Vaak neemt het geweld zelfs toe. Soms begint het geweld juist tijdens de zwangerschap.
 

Huiselijk geweld
Huiselijk geweld kan zorgen voor blauwe plekken en andere lichamelijke of psychische  verwondingen. Je kunt er ook emotionele problemen door krijgen. Bijvoorbeeld stress, depressie, eenzaamheid en het gevoel vast te zitten. Maar je bent niet alleen. Veel vrouwen (en ook mannen) maken dit mee, buiten hun schuld. Veel vrouwen vinden uiteindelijk een manier om weer veilig te zijn.
Huiselijk geweld is niet normaal. Zonder hulp wordt het vaak erger.
De eerste stap is praten over wat er gebeurt. Dat kan met iemand die je vertrouwt. Je kunt altijd terecht bij je huisarts of verloskundige. Zij denken met je mee over wat je kunt doen. Zij kunnen ook helpen als je gewond bent.
Ook voor kinderen die meemaken dat een van hun ouders mishandeld wordt, zijn dit heftige ervaringen. Ze krijgen hier vaak psychische problemen door. Ze hebben meer kans om later ook dader of slachtoffer te worden. Dit kan een extra reden zijn om hulp te zoeken.
 

Huiselijk geweld en zwanger worden
Huiselijk geweld tijdens de zwangerschap of na de bevalling kan een risico zijn voor de (aanstaande) moeder, de zwangerschap en de baby. De baby kan te vroeg geboren worden. Of een te laag geboortegewicht hebben voor de duur van de zwangerschap. Door geweld kan de placenta (moederkoek) loslaten, waardoor de baby ernstig in gevaar komt. Baby’s lopen na hun geboorte meer kans op verwaarlozing en mishandeling.
Alle soorten huiselijk geweld kunnen emotionele problemen geven zoals stress, depressie, eenzaamheid en het gevoel vast te zitten. Dat laatste kan ook gebeuren bij (aanstaande) vaders die mishandeld worden.
 

Wat kun je doen?
De eerste stap is praten over wat er gebeurt. Jij beslist steeds wat er moet gebeuren en welke hulp je wilt. Dat kan ook stap voor stap. Wat je ook besluit, jouw veiligheid en die van eventuele kinderen staat op de allereerste plaats. Als je in acute nood bent, kun je natuurlijk 112 bellen.
In steeds meer gemeenten is er ook hulp voor plegers van huiselijk geweld. Vraag aan jullie huisarts of verloskundige of ze weten waar je terecht kunt.
 

Meer informatie

Op sommige van deze sites kun je anoniem chatten. Niemand weet dat jij het bent.  Als er iemand binnenkomt kun je die sites gelijk afsluiten. Deze sites laten geen sporen achter in de smartphone, tablet of computer dus kan niemand zien dat je deze informatie hebt gezocht.
 

Bronnen

 

Dit informatieblad is tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts.

 

Terug naar mijn antwoorden