Herhaalde miskramen
Vraag advies vóórdat je zwanger wordt
Heb je twee keer of vaker een zwangerschap gehad die eindigde in een miskraam voor de eerste 24 zwangerschapsweken? En wil je weer zwanger worden? Maak dan vóórdat je stopt met anticonceptie en zwanger kunt worden een afspraak met de verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Heb je niet zelf meerdere miskramen gehad maar komt dit wel vaker voor in jouw familie of die van je partner? Dan is het ook goed om hierover te praten met de verloskundige, huisarts of gynaecoloog.
De gevolgen van herhaalde miskramen voor een nieuwe zwangerschap verschillen per persoon. Daarom is persoonlijk advies erg belangrijk.
Herhaalde miskramen en zwanger worden
Een miskraam is heel ingrijpend. Dat geldt zeker als je dit meerdere keren meemaakt. Veel vrouwen die dit overkomt, willen weten waarom het gebeurt en of ze een volgende miskraam kunnen voorkomen.
We weten dat minstens één op de tien zwangerschappen in een miskraam eindigt. Waarschijnlijk komen miskramen zelfs nog vaker voor. Minstens de helft van de miskramen ontstaat doordat het embryo zich niet goed ontwikkelt. Dat kan verschillende oorzaken hebben.
Als je twee of meer zwangerschappen hebt gehad die eindigden in een miskraam voor de eerste 24 zwangerschapsweken, noemen we dat een herhaalde miskraam. Het maakt daarbij niet uit of je vóór of tussen de miskramen een of meer kinderen kreeg. Ongeveer drie procent van alle vrouwen die zwanger worden, krijgen meer dan één miskraam.
Na twee miskramen is het advies om met je huisarts of verloskundige te praten over de kans op herhaling. Dan kun je verwezen worden naar de gynaecoloog voor onderzoek naar een eventuele oorzaak. In meer dan de helft van de gevallen wordt de oorzaak van de miskramen niet gevonden. Als er geen oorzaak wordt gevonden is de kans groot dat je volgende zwangerschap wél goed gaat. Deze kans is afhankelijk van je leeftijd en het aantal miskramen dat je had. Gemiddeld is de kans dat het goed gaat 75 tot 85%.
Oorzaken meerdere miskramen
Leeftijd heeft invloed op de kans op een miskraam. Hoe ouder een vrouw is, hoe meer kans ze heeft op een miskraam. Ook overgewicht, roken, alcohol, drugs kunnen de kans op een miskraam vergroten. Het werken met schadelijke stoffen (chemicaliën) en straling kan ook invloed hebben.
Als jij te zwaar bent, rookt, alcohol of drugs gebruikt of met schadelijke stoffen of straling in aanraking komt, kun je daar voordat je opnieuw zwanger wordt wat aan doen. Probeer een gezond gewicht te krijgen. En stop met het roken, bij voorkeur samen met je partner, met alcohol en/of drugs. Je kunt daarvoor hulp vragen bij je (huis)arts of verloskundige. Stoppen kan tijd kosten, informeer daarom op tijd bij je arts. Zoek de manier die het beste bij jou of jullie past.
Als je op het werk in aanraking komt met straling of schadelijke stoffen, praat dan met je bedrijfsarts en werkgever over mogelijke aanpassing van je werk.
Er kunnen ook andere oorzaken zijn. Bijvoorbeeld een afwijking in de chromosomen van jou of je partner, een afwijking in je bloedstolling of afwijkingen aan de vorm van de baarmoeder. Als een van deze risico’s wordt gevonden, kan je verwezen worden voor mogelijk verder onderzoek. Bijvoorbeeld naar een klinisch geneticus (erfelijkheidsarts).
Belangrijke punten voor het gesprek met je arts of verloskundige
- Bespreek met je arts of verloskundige of er extra onderzoeken nodig zijn naar de oorzaak van de miskramen. Voor verder onderzoek kun je worden verwezen naar een gynaecoloog.
- Als je medicijnen slikt, stop dan niet met anticonceptie. Het is belangrijk om eerst te bespreken welke medicijnen je vóór en tijdens de zwangerschap kunt of moet blijven gebruiken.
- Het is van belang dat alle betrokken hulpverleners gezamenlijk een geboortezorgplan in je dossier opnemen. Alle afspraken over de begeleiding bij het zwanger worden, zwangerschap, bevalling en kraamperiode (en borstvoeding) komen hierin bij elkaar te staan. Wij raden je aan om hier ook naar te vragen.
Meer informatie
- Herhaalde miskraam (NVOG)
- Herhaalde miskramen (Freya, vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen)
- Boek “Voordat je zwanger wordt. Wat vrouwen en mannen moeten weten.” Eric A.P. Steegers en Anjo Geluk (2022). Uitgeverij Garant. Zie o.a. hoofdstuk 24.
Bronnen
- Preconceptie Indicatie Lijst (CPZ, 2018)
- NHG Standaard Preconceptiezorg (NHG, 2011)
Dit informatieblad is tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts.