Terug naar mijn antwoorden

Gonorroe en kinderwens

Vraag advies vóórdat je zwanger kunt worden

Heb jij, of heeft je partner (of zaaddonor), gonorroe (gehad)? Of denk je dat jij en/of je partner misschien gonorroe zou kunnen hebben? Bijvoorbeeld door eerder wisselde onbeschermde seksuele contacten?
Maak dan vóórdat je stopt met anticonceptie (pil, condooms of spiraaltje) en zwanger kunt worden een afspraak met je huisarts of verloskundige.
 
Of en de mate waarin gonorroe (een druiper) gevolgen heeft voor de zwangerschap, verschilt van persoon tot persoon. Daarom is persoonlijk advies belangrijk.
 

Gonorroe en zwanger worden
Bespreek voordat je zwanger kunt worden je kinderwens met je huisarts of verloskundige.
Je huisarts kan testen of jij en/of je partner gonorroe hebben. Gonorroe is goed te behandelen met een antibioticakuur.
Gonorroe is een infectie met een bacterie en een SOA. Door gonorroe kan je een infectie krijgen van de slijmvliezen van de plasbuis, de vagina, de baarmoedermond, de anus of de keel. Je kunt ook besmet zijn zonder dat je klachten hebt. En dan kun je, zonder dat je het weet, anderen besmetten.
Door een infectie met gonorroe kun je last hebben van branderigheid bij het plassen en ruikende groengele afscheiding uit je vagina. Mannen hebben last van branderigheid bij het plassen en heldere of groengele afscheiding uit de penis (een druiper).
Als gonorroe bij vrouwen niet wordt behandeld kunnen via een infectie van de baarmoeder, ook de eileiders ontstoken raken. En dan kunnen er ook ontstekingen ontstaan in het kleine bekken.
Op de langere termijn kan je dan verminderd vruchtbaar of onvruchtbaar worden. Of je kunt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap krijgen.
 

Je zwangerschap en je baby
Als je gonorroe niet behandelt, kan dat problemen geven tijdens je zwangerschap. Zoals bijvoorbeeld een miskraam, een ontsteking van de vliezen of te vroeg gebroken vliezen. En na de bevalling een ontsteking van het baarmoederslijmvlies.
Er is meer kans dat je baby te vroeg geboren wordt. Baby’s die te vroeg worden geboren hebben vaker een moeilijke start doordat hun organen nog niet helemaal zijn ontwikkeld. Ze kunnen bijvoorbeeld problemen hebben met hun ademhaling, bloedsomloop en zuurstofvoorziening in de hersenen. De gevolgen zijn groter naarmate de baby vroeger in de zwangerschap geboren wordt.
Als je gonorroe niet is behandeld kan de baby tijdens de geboorte besmet worden. De baby kan dan een oogontsteking krijgen die blindheid kan veroorzaken.
 

Belangrijke punten voor het gesprek met je arts

  • Heb jij of heeft je partner gonorroe (gehad) of denk je dat jij en/of je partner misschien gonorroe zou kunnen hebben? Bijvoorbeeld door wisselde onbeschermde seksuele contacten? Bespreek dit dan met je huisarts.
  • Gonorroe is heel goed te behandelen met antibiotica. Een gonorroe infectie die niet is behandeld kan problemen geven tijdens je zwangerschap en rond de geboorte.

Het is belangrijk dat alle betrokken hulpverleners gezamenlijk een geboortezorgplan in je dossier opnemen. Alle afspraken over de begeleiding bij het zwanger worden, zwangerschap, bevalling en kraamperiode komen hierin bij elkaar te staan. Wij raden je aan om hier ook zelf naar te vragen.
 

Meer informatie

Bronnen

Dit informatieblad is tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts.

 

Terug naar mijn antwoorden