Doofheid in de familie en kinderwens
Vraag advies vóórdat je zwanger wordt
Ben jij of is de aanstaande vader (of zaaddonor) doof? Of komt aangeboren doofheid of slechthorendheid op jonge leeftijd in één van jullie families voor? Dit kan invloed hebben op je zwangerschap en je ongeboren kind. Maak dan vóórdat je stopt met anticonceptie zoals pil, condoom of spiraaltje een afspraak met je huisarts of specialist (KNO-arts).
Of en welke gevolgen doofheid heeft voor de zwangerschap verschilt van persoon tot persoon. Daarom is persoonlijk advies belangrijk.
Doofheid of slechthorendheid en zwangerschap
Bij doofheid of slechthorendheid werkt het gehoor minder goed. Doofheid of slechthorendheid kan veel oorzaken hebben. Je kunt al doof of slechthorend zijn vanaf je geboorte maar het kan ook later in het leven ontstaan. De doofheid kan ook onderdeel zijn van een syndroom. Dan heb je meestal ook nog andere klachten of problemen, zoals huidafwijkingen of afwijkingen aan de ogen, nieren of schildklier.
Doofheid of slechthorendheid hoeft geen problemen te geven tijdens de zwangerschap. Maar soms hebben dove of slechthorende vrouwen meer kans op problemen. Doordat ze moeilijker de weg vinden naar medische informatie en daardoor meer stress hebben, is er een grotere kans op zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie), een te vroeg geboren baby en een baby met een te laag geboortegewicht voor de duur van de zwangerschap.
Je kunt als dove of slechthorende vrouw extra begeleiding krijgen tijdens en na de zwangerschap. Als je hier behoefte aan hebt, bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog.
Kans dat de baby doof of slechthorend is
Doofheid of slechthorendheid bij de geboorte is in 1 op de 2 (50%) van de gevallen erfelijk en bij 1 op de 4 (25%) niet erfelijk. Doofheid of slechthorendheid kan bijvoorbeeld komen door een infectie tijdens de zwangerschap of door ernstig zuurstoftekort tijdens de bevalling. Bij de overige 1 op de 4 (25%) is er geen oorzaak gevonden.
Erfelijke doofheid of slechthorendheid is in 1op de 4 gevallen (25%) onderdeel van een syndroom. Het kan gaan om verschillende syndromen. Je (huis)arts kan je verwijzen naar een klinisch geneticus (erfelijkheidsarts). Die kan dan vóór je zwangerschap onderzoek doen en meer vertellen over de kans dat jouw kind ook doof of slechthorend wordt. Deze arts kan ook met jou bespreken welke mogelijkheden er zijn om dit te voorkomen.
Alle pasgeboren baby’s krijgen een gehoortest in de eerste week na de geboorte. Een medewerker van de Jeugdgezondheidszorg komt hiervoor bij jou thuis. De test doet geen pijn en duurt maar een paar minuten. De gehoortest is gratis.
Bij een afwijkende uitslag wordt er een tweede test gedaan. Voor meer onderzoek en eventuele behandeling wordt je kind verwezen naar een Audiologisch Centrum.
Meer informatie
- Doofheid of slechthorendheid (Erfocentrum)
- Federatie van Ouders van Dove Kinderen (fodonk)
- Gehooraandoening: informatie over organisaties (Patiëntenfederatie Nederland)
- Gehoortest bij baby’s (RIVM)
- Wat is een klinisch geneticus (VKGN)
- Boek “Voordat je zwanger wordt. Wat vrouwen en mannen moeten weten.” Eric A.P. Steegers en Anjo Geluk (2022). Uitgeverij Garant. Zie o.a. hoofdstuk 7.
@ ZwangerWijzer 2023
Dit informatieblad is tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts en gebaseerd op richtlijnen en medisch-wetenschappelijke literatuur. De bronnen vind je in de Bronnenlijst ZwangerWijzer.