Coronaprik, zwangerschap en kinderwens
Word je ieder jaar uitgenodigd voor de griepprik of werk je in de zorg? Dan is het advies om in het najaar van 2024 de coronaprik te halen. Ook als je zwanger wil worden of zwanger bent. Dit is omdat je met chronische ziektes, zoals hart- en longziekten of diabetes -suikerziekte-, meer kans hebt om ernstig ziek te worden. Of omdat je met kwetsbare mensen werkt en jij hen zou kunnen besmetten.
Twijfel je nog? Of heb je vragen over de coronaprik? Maak dan een afspraak met je (huis)arts, verloskundige of gynaecoloog.
De coronaprik en zwanger worden
De coronaprik heeft geen invloed op zwanger worden. Je wordt niet minder vruchtbaar. De coronaprik zorgt ervoor dat je lichaam weer extra antistoffen aanmaakt. Daardoor heb je minder kans om ziek te worden als je zwanger bent.
De coronaprik heeft geen invloed op de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen. Uit onderzoek blijkt ook dat de coronaprik tijdens de zwangerschap geen invloed heeft op de aanleg van de placenta (moederkoek) of de baby.
Behandeling om zwanger te worden
Wil je beginnen met een behandeling om zwanger te worden, zoals het opwekken van een eisprong (ovulatie-inductie), intra-uteriene inseminatie (iui) of ivf/icsi? En krijg je ieder jaar de griepprik aangeboden? Dan kun je het beste eerst de coronaprik halen en daarna pas beginnen met de vruchtbaarheidsbehandeling. Bespreek met je arts wat voor jou het beste moment is om na de prik met de vruchtbaarheidsbehandeling te starten.
Corona in de zwangerschap
Het risico om tijdens je zwangerschap ernstig ziek te worden door corona en een vroeggeboorte te krijgen, is lager dan aan het begin van de coronapandemie. Dat komt doordat er onder de bevolking een brede bescherming tegen corona is opgebouwd. Je wordt nu ook meestal minder ziek van het coronavirus. De coronaprik is daarom niet meer nodig voor alle zwangeren.
Griepprik
Zwangeren die ieder jaar een uitnodiging krijgen voor de griepprik, krijgen wel het advies om de coronaprik te halen. Dan heb je minder kans om ernstig ziek te worden als je zwanger bent. Dit advies geldt voor zwangeren met chronische ziektes zoals diabetes (suikerziekte) of hart- en longziekten.
Zorgverleners
Werk je in de zorg en heb je direct contact met kwetsbare patiënten? Dan kun je dit najaar ook de coronaprik halen. Dan is de kans kleiner dat je het virus doorgeeft aan patiënten waar je voor zorgt. Met de prik tegen corona bescherm je dan mensen met een kwetsbare gezondheid die erg ziek kunnen worden door corona, in het ziekenhuis terecht kunnen komen of zelfs kunnen overlijden.
Afweerstoornis en coronaprik
Adviseert je arts je om ook op een ander moment dan in het najaar een coronaprik te halen omdat je een afweerstoornis hebt? Dan kun je het hele jaar bij de GGD een afspraak maken voor de coronaprik.
Wanneer coronaprik in de zwangerschap?
De coronaprik kan tijdens de hele zwangerschap gegeven worden. Er zijn geen aanwijzingen dat de coronaprik in de eerste 12 weken leidt tot problemen bij de baby en de zwangerschap. Wil je de coronaprik liever niet in de eerste 12 weken? Plan de coronaprik dan wat later.
Belangrijke punten voor het gesprek met je arts of verloskundige
- Twijfel je om de coronaprik te halen? Bespreek dit dan met je (huis)arts, verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen je meer vertellen en met je meedenken.
- Het is belangrijk dat alle betrokken hulpverleners samen een geboortezorgplan in je dossier zetten. Alle afspraken over medicijnen, vaccinaties en de begeleiding bij het zwanger worden, zwangerschap, bevalling en kraamperiode komen hierin bij elkaar te staan. Wij raden je aan om hier zelf ook naar te vragen.
- Het Bijwerkingencentrum Lareb doet onderzoek naar de veiligheid van prikken en medicijnen tijdens de zwangerschap. Alle zwangere vrouwen kunnen tijdens hun zwangerschap aan het onderzoek meedoen via Moeders van Morgen.
Meer informatie
- Aanpak coronavaccinatie (rijksoverheid)
- Vragen en antwoorden over de coronaprik (RIVM)
- Coronaprik en afweerstoornis (RIVM)
- Geneesmiddelgebruik rondom de zwangerschap (Lareb)
@ ZwangerWijzer 2024
Dit informatieblad is tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts en gebaseerd op richtlijnen en medisch-wetenschappelijke literatuur. De bronnen vind je in de Bronnenlijst ZwangerWijzer.