Baby overleden rond de vorige zwangerschap/geboorte
Vraag advies vóórdat je zwanger wordt
Is jouw baby bij een vorige zwangerschap overleden en wil je graag opnieuw zwanger worden? Maak dan vóórdat je stopt met anticonceptie (pil, condoom of spiraal) en zwanger kunt worden een afspraak met je huisarts of verloskundige.
Is je baby in een vorige zwangerschap overleden? De voorbereiding op een nieuwe zwangerschap verschilt per persoon. Daarom is persoonlijk advies erg belangrijk.
Opnieuw zwanger worden
De meest aangrijpende momenten in het leven zijn geboorte en dood, het begin en het einde van het leven. Als een baby kort vóór, tijdens of na de geboorte overlijdt, vallen geboorte en dood samen. Dat gebeurt ook als een gewenste zwangerschap wordt afgebroken omdat de ongeboren baby een ernstige afwijking heeft. In 2016 overleden 1231 kinderen vóór, tijdens of in de eerste 28 dagen na de geboorte na 22 weken zwangerschap of meer. Misschien zit je nog met vragen. Waarom is mijn baby overleden? Had dit voorkomen kunnen worden? Je kunt hierover praten met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Ook over je angsten en verdriet.
Er zijn verschillende oorzaken voor het overlijden van een baby. Het is van belang dat je vóór een volgende zwangerschap laat onderzoeken welke oorzaken dat kunnen zijn. De oorzaak bepaalt namelijk of er een kans is en hoe groot de kans is, dat er in een volgende zwangerschap opnieuw problemen ontstaan. Meestal wordt er echter geen duidelijke oorzaak gevonden voor het overlijden.
Als er een oorzaak is gevonden, zal de gynaecoloog bespreken of er een kans is dat het nog eens gebeurt. Soms is het te voorkomen dat het nog eens gebeurt, of kan de kans op problemen verkleind worden. Soms kan het belangrijk zijn om extra onderzoek te doen. Bijvoorbeeld om bij vrouwen met overgewicht, voordat ze weer zwanger worden, onderzoek te doen naar diabetes mellitus (suikerziekte). De gynaecoloog kan je indien nodig verwijzen naar een klinisch geneticus of kinderarts. Ben je al bij een bij klinisch geneticus geweest en heb je nog vragen? Bespreek die dan met de gynaecoloog.
Mogelijke oorzaken overlijden
De belangrijkste oorzaken van het overlijden van een baby kort voor, tijdens of na de geboorte zijn een te vroeg geboren baby, een te laag geboortegewicht (voor de duur van de zwangerschap), een aangeboren afwijking en een lage Apgar score (deze test wordt na de geboorte gedaan en zegt iets over de conditie van de baby). Maar ook een ongezonde leefstijl van de moeder, zoals roken en alcoholgebruik, kan overlijden veroorzaken.
Wat kun je doen?
Heb je overgewicht, probeer dan niet verder aan te komen of af te vallen voordat je weer zwanger wordt. Lukt dit niet vraag dan begeleiding via je (huis)arts.
Rook je? Stop dan met roken zodra je zwanger wilt worden, liefst samen met je partner. Je kunt daarvoor hulp vragen bij je (huis)arts. Stoppen met roken kan tijd kosten, dus begin er op tijd over met je arts. Zoek de manier van stoppen die het beste bij jou en/of je partner past.
Wanneer je het best weer zwanger kunt worden is niet eenvoudig te zeggen. In het algemeen (dus niet speciaal voor ouders waarbij de baby in een vorige zwangerschap is overleden) lijkt de kans op medische problemen groter als de tijd tussen twee zwangerschappen korter is dan zes maanden. Daarom is het verstandig om zes maanden te wachten voordat je probeert opnieuw zwanger te worden.
Je zwangerschap en je baby
Een zwangerschap na het overlijden van een eerdere baby is voor elk ouderpaar een spannende periode. Er is meestal geen sprake meer van ‘een roze wolk’. In veel gevallen kan, met de juiste begeleiding en zorg, de volgende zwangerschap wel goed verlopen. Maar bespreek in ieder geval jullie angsten en gevoelens met de gynaecoloog en met de mensen om je heen. Je kunt met je gynaecoloog een persoonlijk plan maken om angsten en spanningen bij een nieuwe zwangerschap zo draaglijk mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan afspraken voor meer controles.
Belangrijke punten voor het gesprek met je arts
- Bespreek met je huisarts, gynaecoloog of de verloskundige of er een oorzaak is gevonden voor het overlijden van je baby. Als het kan, kun je ook bespreken hoe herhaling te voorkomen is en of er mogelijkheden zijn om de kans op problemen te verkleinen.
- Als je medicijnen gebruikt, is het belangrijk om te bespreken welke medicijnen je vóór en tijdens de zwangerschap kunt gebruiken.
- Tijdens de zwangerschap word je begeleid door een gynaecoloog. Of door de gynaecoloog samen met de verloskundige. Belangrijk om te weten, je kunt met je verloskundige en/ of gynaecoloog een persoonlijk plan maken om angsten en spanningen bij een nieuwe zwangerschap zo draaglijk mogelijk te maken; bijvoorbeeld door meer controles af te spreken.
- Het is van belang dat alle betrokken zorgverleners gezamenlijk een geboortezorgplan in je dossier opnemen. Alle afspraken over de begeleiding bij het zwanger worden, zwangerschap, bevalling en kraamperiode komen hierin bij elkaar te staan. Wij raden je aan om hier zelf naar te vragen.
Meer informatie
- Stille levens ‘Stille Levens | Kenniscentum Babysterfte’
- Lieve engeltjes contactgroep voor iedereen die te maken heeft met het verlies van een kind
- Informatieblad Roken en kinderwens (ZwangerWijzer)
Bronnen
- Preconceptie Indicatie Lijst (CPZ, 2018)
- NHG Standaard Preconceptiezorg (NHG, 2011)
Dit informatieblad is tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts.